STIŽE NAM NOVI VAL SIBIRSKE ZIME: Snijeg će padati tri dana BEZ PRESTANKA!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Nakon kratkotrajnog predaha od hladnoća, prema aktuelnom prognostičkom materijalu, već u drugoj polovini aprila moguć je dolazak novog vala izuzetno hladnog vremena, prenijeli su mediji.

Kako navode, prema svim relevantnim prognostičkim modelima, iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja, pa nije isključeno da će nas zahvatiti novi val ekstremnih hladnoća, čak jačih od onih u januaru.

Mediji pozivaju na predviđanja Evropskog centra za srednjoročne prognoze, prema kojem zima još nije napustila prostore Balkana.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu je rečeno da je tako dugoročne, a precizne prognoze nemoguće napraviti, a prema podacima kojima raspolažu, do polovine maja ne predviđaju ekstremni minusi.

– Za sada nema pokazatelja da će se vratiti sibirska zima, ali ništa nije isključeno, jer februar je nepredvidljiv kada je vrijeme u pitanju. To što predviđaju upravo je ono što smo imali u januaru, a riječ je o prodiranju hladnog zraka
sa sjevera, što se može desiti. Ali, o tome je rano govoriti .– naglasili su u Zavodu.

Obilnije padavine od 6. do 8. maja

Frontalni poremećaj sve do 28. aprila uvjetovati će povećanje jutarnjih i dnevnih temperatura zraka, ali i nestabilno vrijeme koje će biti praćeno kišom u nižim predjelima i snijegom na planinama.

Izraženije padavine se očekuju 6., 7. i 8.maja. Na jugu će padati kiša, a snijeg se, osim na planinama, očekuje u zapadnim i centralnim područjima.

loading…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *