KOLIKO JE ČESTO MIJENJATE? OVO JE NAJPRLJAVIJA STVAR U VAŠOJ KUĆI!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ako ste mislili da vam je wc-školjka najprljavija stvar u kući, pogriješili ste. Postoji nešto što je puno prljavije od nje, a nalazi se u kuhinji.

Riječ je o kuhinjskoj spužvi za pranje posuđa. Istraživači iz Njemačke otkrili su kako su spužve za posuđe najprljavija stvar u kuhinji te da su toliko odvratne da bi odmah trebali ustati i svoju baciti u smeće.

Ono što je još gore, otkrili su kako su popularne metode ubijanja bakterija u spužvama potpuno neučinkovite. Naime, nakon pranja spužvi u kipućoj vodi kao i ‘grijanja’ u mikrovalnoj one su i dalje jednako prljave i prepune bakterija.

Istraživači su ‘pokupili’ spužve za posuđe iz brojnih domova u Njemačkoj. Testirali su ih, a vlasnika svake od njih pitali su kako ih ‘čiste’ te koliko ih često mijenjaju. Došli su do saznanja da ih većina pere u kipućoj vodi ili ubija bakterije u mikrovalnoj pećnici, a mijenjaju ih u prosjeku jednom mjesečno.

Istraživanjem je otkriveno kako su spužve bile prepune gama proteobakterije, bakterije koja uzrokuje trovanje hranom, koleru pa čak i kugu.

Otkrili su i kako su spužve idealno stanište bakterija te da na samo jednom kvadratnom centimetru stanuje 54 milijarde bakterija zbog čega zaslužuju titulu najprljavije stvari u kući.

Istraživači kažu i kako redovito čišćenje spužvi uopće ne pomaže tako da umjesto što trošite vrijeme na to, spužvu za posuđe jednostavno mijenjajte jednom sedmično.